Chokladdoppad lakritskola
Till ca 60 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1/2 påse eller 3/4 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 min i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt svalna. Det ska helst bara vara 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Strö på lite havssalt på toppen innan chokladen stelnat.
Receptet hittade jag i Nina Ruthströms blogg !