Citrontarte à la Lasse





Ingredienser
Beräknat för 8-10 portioner

deg
1 st vaniljstång
4 dl vetemjöl
1,25 dl  florsocker
175 g  smör
rivet skal från en ekologisk citron
1 st  ägg
1st äggula

Fyllning

5 dl  grädde
9 ägg
5 dl  florsocker
  rivet skal från 2 ekologiska citroner
  saft från 5 citroner

Gör så här:

(Obs. Mängderna i detta recept är ganska stora. Har man en mindre springform kan det räcka till två.)

Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små svarta fröna i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till degen och låt den stå kallt ett par timmar.

Kavla ut degen på mjölad arbetsyta. Tryck ut den i en pajform med höga kanter. Använd gärna en springform med löstagbara kanter. Nagga degen med en gaffel. För att hindra att degen reser sig under gräddning kan man lägga ett bakplåtspapper i pajskalet och sedan lägga på ett lager torra ärtor, linser eller risgryn som tyngd. Förgrädda pajskalet i 10 min och ta sedan bort tyngden. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader.

Häll grädden i en kastrull och reducera den genom att koka ett par minuter. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Låt vätskan svalna något. Vispa ihop ägg och florsocker. Blanda ner den avsvalnade grädden i äggsmeten. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Lämna minst 1 cm kant mellan fyllningen och kanten på pajskalet. Grädda i ca 40 min.

Fyllningen ska vara fast men dallra lite. Testa genom att knacka lätt på formen. Låt svalna innan servering och pudra med siktat florsocker.


     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0