Så framstår du som ett vinproffs

Ni vet hur det känns. Ni sitter där på krogen och kyparen har precis hällt upp ett litet prov av vinet till dig i glaset. Han tar ett steg tillbaka och lägger huvudet på sned och gästernas blickar runt bordet riktar sig mot dig. HJÄLP, vad ska man göra och vad ska man säga? Situationen känns onekligen pressande. Det flesta brukar ta en smutt och säga att vinet smakar gott. Man kan tro att det gäller att bedöma huruvida vinet smakar bra eller inte men det handlar egentligen om att avgöra kvaliteten, det vill säga om vinet är korrekt eller defekt.

 När servitören häller upp det lilla provet i ditt glas, gör han det för att försäkra sig om att det inte är något fel på vinet. Vin är inte alltid perfekt. Det finns många typer av defekter ett vin kan uppvisa. Man brukar räkna med att någonstans mellan två till sex procent av alla viner är defekta på något vis. Vinet kan ha efterjäst eller oxiderat, det kan vara översvavlat eller blivit vinäger - men det vanligaste felet är det man kallar för korkdefekt, att vinet skadats utav korken.

 De flesta – man behöver inte vara vinproffs – kan känna om det är fel på vin eller inte, det gäller bara att lita på sina doft-, syn- och smakintryck. Är du osäker kan du naturligtvis be någon annan gäst prova – eller varför inte be kyparen? Han om någon bör veta hur vinet ska smaka.

 En annan anledning till att kyparen häller upp det lilla provet, är att han vill låta gästen uttala sig om vinets temperatur. Kanske tycker du att det är för kallt eller för varmt?

 Vill du ha cred hos kyparen och framstå som en vinvan gourmet skall du alltså inte svara att vinet var gott. Svara istället: ”det är korrekt” eller ”inget fel på detta vin”.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0